Subfons 31 - Pilar Molins Cid

Quadern de dedicatòries; 1 fotografia b/n, 9x12,5 Comite Internacional de la Creu Roja; Agència Central de Presoners de Guerra; certificat de defun... Circular de la Federación Española de Deportados e Internados Políticos; Indemnització i pensions... Document de Landesrentenbehöde (oficina estatal de pensions) de Renània del Nord-Westfàlia, Alema... Carta del ministre de l'Interior de Renània del Nord-Westfàlia; Per a tots els reclamants de rest... Ministeri de Justícia; Indemnització a víctimes espanyoles en els camps de concentració nacionals... Secretariat d'Etat aux Ancients Combattants; Sol·licitud del títol de deportat polític Amicale Nationale des Déportés et Familles de Disparus de Mauthausen et ses commandos; certificat... Service International de Recherches; carta en resposta a la petició de dades sobre Joan Molins Ma... Document de Landesrentenbehöde (oficina estatal de pensions) de Renània del Nord-Westfàlia, Alemanya
Open original Objecte digital

Àrea d'identificació

Codi de referència

ES CAT AHMVA 31

Títol

Pilar Molins Cid

Data(es)

  • 1943-2012 (Creació)

Nivell de descripció

Subfons

Volum i suport

0,1 metres lineals
Suport: 21 fulls de paper (alguns fotocòpies)
1 fotografia b/n 9x12.5
1 quadern
1 medalla en bronze 8 Ø en estoig de vellut blau 18x18
Localització: Compacte D
Unitat d’instal·lació: 15293

Àrea de context

Nom del productor

Història biogràfica

Història arxivística

Pilar Molins Cid (1937-) és filla de Joan Molins Maynou, un molletà que va morir al camp de concentració de Gusen-Mauthausen l’any 1941. En la seva fugida l’any 1939 cap a França, on va ser detingut i deportat, va deixar enrere la seva esposa i la seva filla. Aquestes van patir les represàlies de ser considerades familiars d’un “roig” i van haver de lluitar contra la misèria. El 1943, a través de la Creu Roja Internacional, van saber del cert que Joan Molins havia mort a Gusen-Mauthausen el 23 d’octubre de 1941. A partir d’aquell moment la vídua, Maria Cid Lleonart, inicia un periple per aconseguir el reconeixement de les compensacions econòmiques que amb el temps les administracions implicades van anar concedint a les víctimes i refugiats de guerra. La Pilar ha recopilat i conservat els documents administratius de tota aquesta gestió. A més, amb el seu marit, han estat vinculats a l’associació Amical Mauthausen i s’han dedicat durant molts anys a reivindicar i preservar la memòria de l’horror dels camps de concentració nazis. L’any 2000 va rebre la medalla pro meritis del Comité Internacional de Mauthausen i el 2002 la distinció cívica Per Mollet de l'Ajuntament de Mollet del Vallès.
Durant les seves activitats han viatjat per Europa i han visitat els escenaris de la barbàrie. Això els ha portat a conèixer persones supervivents dels camps de concentració i familiars d’altres que, com el seu pare, van morir allà. La Pilar ha anat recollint en un quadern les dedicatòries signades per moltes d’aquestes persones. Instal·lació a l’Arxiu Històric Municipal de Mollet del Vallès el dia 8 de maig de 2015.

Origen de l'ingrés o de la transferència

Donació a títol gratuït de Pilar Molins a l’Ajuntament de Mollet del Vallès el dia 5 de maig de 2015 (Registre d’entrada E2015008864, del 8 de maig).

Àrea de contingut i estructura

Abast i contingut

El fons conté 14 unitats documentals amb documents datats entre 1943 i 2012; 1 fotografia b/n 9x12.5 de Joan Molins; 1 quadern de dedicatòries i 1 medalla en bronze 8 Ø en estoig de vellut blau 18x18

Valoració, destrucció i programació

Ingressos

Sistema d'organització

S’ha creat el fons Pilar Molins. S’han ordenat les unitats documentals per ordre cronològic. No s’ha aplicat cap classificació temàtica per tractar-se d’una recopilació simple.

Àrea de condicions d'accés i ús

Condicions d'accés

D’acord amb la normativa de l’Arxiu Històric Municipal de Mollet del Vallès.

Condicions de reproducció

Idioma del material

  • alemany
  • català
  • espanyol d'Espanya
  • francès

Escriptura dels documents

Nota sobre les llengües i escriptures

Característiques físiques i requeriments tècnics

Instruments de descripció

Àrea de documentació relacionada

Existència i localització dels originals

Existència i localització de reproduccions

Unitats de descripció relacionades

Descripcions relacionades

Àrea de notes

Nota

Els documents lliurats tenen un valor arxivístic escàs en ser formularis de dades, amb poc contingut històric, i alguns són fotocòpies. S’instal·la a l’Arxiu Històric Municipal pel seu valor testimonial per a la història local, donat que va haver altres molletans que van morir a Mauthausen (Vicenç Bach, Pere Cuyàs i Joan Tura). Es digitalitza tota la documentació i es guarda en la carpeta de xarxa de l’Arxiu Històric Municipal

Identificador(s) altenatiu

Punts d'accés

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Punts d'accés per autoritat

Punts d'accés de gènere

Àrea de control de la descripció

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

Regles o convencions

  • Norma de Descripció Arxivística de Catalunya (NODAC) 2007; VV.AA. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació.

Estat d'elaboració

Esborrany

Nivell de detall

Parcial

Dates de creació revisió eliminació

Idioma(es)

Escriptura(es)

Nota de l'arxiver

Dolors González Reche

Area de drets Objecte digital (Exemplar original)

Area de drets Objecte digital (Referència)

Area de drets Objecte digital (Miniatura)

Àrea d'ingressos

Matèries relacionades

Persones i organitzacions relacionades

Related genres

Llocs relacionats