Subfonds 02 - Martí Pou Torrents

Open original Digital object

Identity area

Reference code

ES CAT AHMVA 02

Title

Martí Pou Torrents

Date(s)

  • 1876-1987 (Creation)

Level of description

Subfonds

Extent and medium

10 metres lineals (en paper i fotografies)
Compacte C4-5: inclou la documentació pendent de tractar
Compacte C7: una caixa amb documents i fotografies
Compacte D5: 15456-15516
Compacte D5: 9 caixes amb duplicats.
S’han traslladat a C6 : 14868-14876 (05/09/2011)

Context area

Name of creator

Biographical history

Archival history

Aquest fons era al domicili del seu productor seguint la classificació i l’ordenació original per ell establerta. No ha estat modificat, encara que té l’agregació del fons Vicenç Plantada. La seva formació ha estat causa de la tasca d’aplegar informació referent a Mollet i els seus veïns més notables feta per Martí Pou. Martí Pou Torrents ( Mollet 1909 – 1990?), fill de Joan i Josepa, propietaris d’una botiga de queviures i un negoci de transport, per això eren coneguts com a Xafacarros. Va rebre una educació tradicional, educació bàsica dins d’una família profundament religiosa.
Començà a treballar amb 14 anys a la Pelleria a Mollet, i després al negoci familiar i va acabar la seva vida laboral a l’empresa de foneria de metalls CARIM a Barcelona. Finalitzada la Guerra Civil es va casar amb Teresa Serra Marqués i varen tenir 4 fills.
Durant la seva etapa a la Pelleria fou corresponsal de La Veu de Catalunya i també va col·laborar amb Nostre ideal , el butlletí de foment de la sardana i altres publicacions. Va ser un entusiasta del teatre, i entre 1945 i 1950 fou l’encarregat de la tramoia del Centre Parroquial. Gran col·leccionista que arreplegà diaris, revistes, programes, publicitat, cartells, fotografies...i va fer una gran feina de documentalista utilitzant com paraula clau: Mollet. Aquest fons era al domicili del seu productor seguint la classificació i l’ordenació original per ell establerta. No ha estat modificat, encara que té l’agregació del fons Vicenç Plantada. La seva formació ha estat causa de la tasca d’aplegar informació referent a Mollet i els seus veïns més notables feta per Martí Pou. En data 20 de maig de 2003 l’Ajuntament de Mollet del Vallès i els germans Pou i Serra subscrigueren un acord pel qual s’expressava la voluntat dels hereus de Martí Pou i Torrents de fer cessió del fons documental del seu pare, amb el compromís de l’Ajuntament de mantenir-ne la seva unitat. En data 24 de maig de 2004 es féu lliurament del conjunt documental integrant de la Col·lecció Martí Pou Torrents a l’Arxiu Històric Municipal de Mollet del Vallès per al seu tractament de descripció i conservació.

Immediate source of acquisition or transfer

Donació (20 de maig de 2003), per part de la família Pou i Serra- 24 de maig de 2004, lliurament del conjunt documental a l'Arxiu Històric Municipal de Mollet, per la seva descripció i conservació. El dia 7 de juliol del 2008 es va formalitzar la signatura de la donació.

Content and structure area

Scope and content

Aquest fons està format pel buidatge d’informació recollida en premsa, revistes sobre molts temes. També conté revistes, premsa, llibres, fulls de propaganda, cartells, guies, fotografies i programes recollits i col·leccionats per Martí Pou referents a Mollet del Vallès i inclou documentació original de la família Pou i d’altres persones de Mollet. També inclou documentació del fons Vicenç Plantada, producte del buidatge de revistes com per exemple La Renaixença i revistes i Documentació del fons del Centre Català de Mollet. Martí Pou va aplegar la seva documentació de forma diversa.

Appraisal, destruction and scheduling

Accruals

Tractant-se d'un fons tancat, no experimentarà increments.

System of arrangement

S'ha mantingut la classificació establerta pel productor, amb petites modificacions, i també s'ha mantingut l'ordre, encara que hi ha documentació sense classificar. La premsa s'ha diferenciat entre retalls i buidatge, i la revista sencera. Respecte a la documentació de Vicenç Plantada, s'ha integrat dins el fons Martí Pou Torrents com una sèrie.

Conditions of access and use area

Conditions governing access

D'acord amb la normativa de l'Arxiu Històric Municipal de Mollet del Vallès.

Conditions governing reproduction

D'acord amb la legislació vigent i la normativa de l'Arxiu Històric Municipal de Mollet del Vallès.

Language of material

  • Catalan
  • Iberian Spanish

Script of material

Language and script notes

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Petita relació de documentació de Martí Pou i la seva ubicació física en el seu espai original abans del trasllat a l'Arxiu Històric Municipal de Mollet del Vallès, només una petita part de l'arxiu. Es disposa també d'un inventari per les fotografies.

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

La majoria dels documents del fons són còpies, són editats, encara que hi ha alguns originals.

Related units of description

A l'Arxiu Històric Municipal de Mollet del Vallès hi ha la Col·lecció Suñé i el Fons del Club de Bàsquet Mollet, que poden completar la informació del fons Martí Pous Torrents (???).

Publication note

Arimon i Ventura, Glòria: Notes sobre la Història de la llengua a Mollet del Vallès. Ajuntament de Mollet del Vallès, 1990, Mollet del Vallès.
Arimon i Ventura, Glòria: Josep Maria Pou i Serra, apunts per a una biografia. Ajuntament de Mollet del Vallès, 2003, Mollet del Vallès
Arimon i Ventura, Glòria, El teatre al Centre Parroquial de Mollet del Vallès (1945-1961). Ajuntament de Mollet del Vallès, 2006, Mollet del Vallès.
Massaguer i Arimon, Maria Àngela: Notes històriques I. La II República a Mollet (pp. 39-44) Edita Sala Fiveller,198, Mollet del Vallès.
Pérez i Gómez, Ferran: Obres completes de Vicenç Plantada. Centre d’estudis Molletans, 1997.

Notes area

Alternative identifier(s)

Access points

Subject access points

Place access points

Name access points

Genre access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Status

Draft

Level of detail

Partial

Dates of creation revision deletion

25/05/2004

Language(s)

Script(s)

Sources

Viquipèdia 10/03/2021

Archivist's note

Araceli Pujades Almansa
Ester Sánchez (2004)
Marta Vera (2005)

Digital object (Master) rights area

Digital object (Reference) rights area

Digital object (Thumbnail) rights area

Accession area

Related subjects

Related people and organizations

Related genres

Related places