Subfons 02 - Martí Pou Torrents

Open original Objecte digital

Àrea d'identificació

Codi de referència

ES CAT AHMVA 02

Títol

Martí Pou Torrents

Data(es)

  • 1876-1987 (Creació)

Nivell de descripció

Subfons

Volum i suport

10 metres lineals (en paper i fotografies)
Compacte C4-5: inclou la documentació pendent de tractar
Compacte C7: una caixa amb documents i fotografies
Compacte D5: 15456-15516
Compacte D5: 9 caixes amb duplicats.
S’han traslladat a C6 : 14868-14876 (05/09/2011)

Àrea de context

Nom del productor

Història biogràfica

Història arxivística

Aquest fons era al domicili del seu productor seguint la classificació i l’ordenació original per ell establerta. No ha estat modificat, encara que té l’agregació del fons Vicenç Plantada. La seva formació ha estat causa de la tasca d’aplegar informació referent a Mollet i els seus veïns més notables feta per Martí Pou. Martí Pou Torrents ( Mollet 1909 – 1990?), fill de Joan i Josepa, propietaris d’una botiga de queviures i un negoci de transport, per això eren coneguts com a Xafacarros. Va rebre una educació tradicional, educació bàsica dins d’una família profundament religiosa.
Començà a treballar amb 14 anys a la Pelleria a Mollet, i després al negoci familiar i va acabar la seva vida laboral a l’empresa de foneria de metalls CARIM a Barcelona. Finalitzada la Guerra Civil es va casar amb Teresa Serra Marqués i varen tenir 4 fills.
Durant la seva etapa a la Pelleria fou corresponsal de La Veu de Catalunya i també va col·laborar amb Nostre ideal , el butlletí de foment de la sardana i altres publicacions. Va ser un entusiasta del teatre, i entre 1945 i 1950 fou l’encarregat de la tramoia del Centre Parroquial. Gran col·leccionista que arreplegà diaris, revistes, programes, publicitat, cartells, fotografies...i va fer una gran feina de documentalista utilitzant com paraula clau: Mollet. Aquest fons era al domicili del seu productor seguint la classificació i l’ordenació original per ell establerta. No ha estat modificat, encara que té l’agregació del fons Vicenç Plantada. La seva formació ha estat causa de la tasca d’aplegar informació referent a Mollet i els seus veïns més notables feta per Martí Pou. En data 20 de maig de 2003 l’Ajuntament de Mollet del Vallès i els germans Pou i Serra subscrigueren un acord pel qual s’expressava la voluntat dels hereus de Martí Pou i Torrents de fer cessió del fons documental del seu pare, amb el compromís de l’Ajuntament de mantenir-ne la seva unitat. En data 24 de maig de 2004 es féu lliurament del conjunt documental integrant de la Col·lecció Martí Pou Torrents a l’Arxiu Històric Municipal de Mollet del Vallès per al seu tractament de descripció i conservació.

Origen de l'ingrés o de la transferència

Donació (20 de maig de 2003), per part de la família Pou i Serra- 24 de maig de 2004, lliurament del conjunt documental a l'Arxiu Històric Municipal de Mollet, per la seva descripció i conservació. El dia 7 de juliol del 2008 es va formalitzar la signatura de la donació.

Àrea de contingut i estructura

Abast i contingut

Aquest fons està format pel buidatge d’informació recollida en premsa, revistes sobre molts temes. També conté revistes, premsa, llibres, fulls de propaganda, cartells, guies, fotografies i programes recollits i col·leccionats per Martí Pou referents a Mollet del Vallès i inclou documentació original de la família Pou i d’altres persones de Mollet. També inclou documentació del fons Vicenç Plantada, producte del buidatge de revistes com per exemple La Renaixença i revistes i Documentació del fons del Centre Català de Mollet. Martí Pou va aplegar la seva documentació de forma diversa.

Valoració, destrucció i programació

Ingressos

Tractant-se d'un fons tancat, no experimentarà increments.

Sistema d'organització

S'ha mantingut la classificació establerta pel productor, amb petites modificacions, i també s'ha mantingut l'ordre, encara que hi ha documentació sense classificar. La premsa s'ha diferenciat entre retalls i buidatge, i la revista sencera. Respecte a la documentació de Vicenç Plantada, s'ha integrat dins el fons Martí Pou Torrents com una sèrie.

Àrea de condicions d'accés i ús

Condicions d'accés

D'acord amb la normativa de l'Arxiu Històric Municipal de Mollet del Vallès.

Condicions de reproducció

D'acord amb la legislació vigent i la normativa de l'Arxiu Històric Municipal de Mollet del Vallès.

Idioma del material

  • català
  • espanyol d'Espanya

Escriptura dels documents

Nota sobre les llengües i escriptures

Característiques físiques i requeriments tècnics

Instruments de descripció

Petita relació de documentació de Martí Pou i la seva ubicació física en el seu espai original abans del trasllat a l'Arxiu Històric Municipal de Mollet del Vallès, només una petita part de l'arxiu. Es disposa també d'un inventari per les fotografies.

Àrea de documentació relacionada

Existència i localització dels originals

Existència i localització de reproduccions

La majoria dels documents del fons són còpies, són editats, encara que hi ha alguns originals.

Unitats de descripció relacionades

A l'Arxiu Històric Municipal de Mollet del Vallès hi ha la Col·lecció Suñé i el Fons del Club de Bàsquet Mollet, que poden completar la informació del fons Martí Pous Torrents (???).

Nota de publicació

Arimon i Ventura, Glòria: Notes sobre la Història de la llengua a Mollet del Vallès. Ajuntament de Mollet del Vallès, 1990, Mollet del Vallès.
Arimon i Ventura, Glòria: Josep Maria Pou i Serra, apunts per a una biografia. Ajuntament de Mollet del Vallès, 2003, Mollet del Vallès
Arimon i Ventura, Glòria, El teatre al Centre Parroquial de Mollet del Vallès (1945-1961). Ajuntament de Mollet del Vallès, 2006, Mollet del Vallès.
Massaguer i Arimon, Maria Àngela: Notes històriques I. La II República a Mollet (pp. 39-44) Edita Sala Fiveller,198, Mollet del Vallès.
Pérez i Gómez, Ferran: Obres completes de Vicenç Plantada. Centre d’estudis Molletans, 1997.

Àrea de notes

Identificador(s) altenatiu

Punts d'accés

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Punts d'accés per autoritat

Punts d'accés de gènere

Àrea de control de la descripció

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

Regles o convencions

Estat d'elaboració

Esborrany

Nivell de detall

Parcial

Dates de creació revisió eliminació

25/05/2004

Idioma(es)

Escriptura(es)

Fonts

Viquipèdia 10/03/2021

Nota de l'arxiver

Araceli Pujades Almansa
Ester Sánchez (2004)
Marta Vera (2005)

Area de drets Objecte digital (Exemplar original)

Area de drets Objecte digital (Referència)

Area de drets Objecte digital (Miniatura)

Àrea d'ingressos

Matèries relacionades

Persones i organitzacions relacionades

Related genres

Llocs relacionats