Subfonds 38 - Joan Aliguer Vegué

Open original Digital object

Identity area

Reference code

ES CAT AHMVA 38

Title

Joan Aliguer Vegué

Date(s)

  • 1921 - 2007 (Creation)

Level of description

Subfonds

Extent and medium

2 metres lineals
Suport: Paper, fotografies, vídeos i, cassets
Localització: Compacte D4
Unitat d’instal·lació: 15340, 15345-15363

Context area

Name of creator

Biographical history

Archival history

Joan Aliguer Vegué (17 de desembre de 1921- 20 de febrer de 2007), natural i veí de Mollet del Vallès. Va fer la carrera de Magisteri, va treballar breument a l’Ajuntament de Mollet i va ser interventor el 1950, però la seva vida professional va transcórrer a la Teneria (1957-1985). Paral·lelament, va desenvolupar les facetes de poeta, escriptor i periodista. Ben jove fou col·laborador de Gente Menuda, suplement infantil del diari Notícias de Barcelona i, més tard, de les revistes Sembra, Amistat, Atalaya, i director de Tene-revista. Casat en 1954 amb Nativitat Dalmau, va fer servir aquest cognom com a pseudònim per signar alguns escrits.
Durant molts anys (1962-1975) fou corresponsal informatiu de La Vanguardia, El Correo Catalán, l’esportiu 4-2-4 i des de 1988 col·laborador de Tribuna Vallesana, així com membre dels jurats de Ràdio Pineda de Mar, de la Fraternitat Cristiana de Malalts i Minusvàlids de Barcelona, i del consell de redacció de la revista Gent Gran de La Caixa. Co-autor del llibre Un Col·legi que fa un poble (Montcada 1985) va publicar dos llibres de les seves poesies, Mollet Poètic (1983) i Mollet Poètic II (1986) i un llibre en prosa, Mollet en Deute (1992) basat en una conferència pronunciada l’any 1959 sobre els noms dels carrers de Mollet del Vallès. Religiós, practicant i activista. Amant de la cultura en general. Participà en la fundació i posada en marxa del Casal Cultural, sobretot en la seva fase de centre de formació professional del qual va ser docent. El fons està format principalment per documentació de treball com guions de ràdio, esborranys d’articles, poemes, escrits literaris, recopilació de notes informatives i ressenyes bibliogràfiques, apunts, etc. Una gran part correspon a la seva activitat a l’emissora parroquial en l’època de la Santa Missió dels anys 1960. Una altra a la seva producció literària. També hi ha documents de la seva faceta de periodista amb publicacions als mitjans esmentats. Una altra part és una col·lecció de premsa, fulletons, programes, fotografies i documents diversos relacionats amb Mollet del Vallès i la seva vida cultural, social, política i religiosa. També hi ha una part de documents personals relacionats amb la difusió de les seves publicacions i amb la seva activitat religiosa. Instal·lació a l’Arxiu Històric Municipal de Mollet del Vallès el dia 15 de desembre de 2020.

Immediate source of acquisition or transfer

El dia 25 de setembre de 2019 Eulàlia Aliguer Dalmau entrega a l’Ajuntament de Mollet del Vallès 10 caixes format arxiu plenes de documents en carpetes. El dia 30 de setembre de 2019 Eulàlia Aliguer Dalmau entrega a l’Ajuntament de Mollet del Vallès 2 caixes de gran volum plenes de lots de documents en diversos contenidors i material audiovisual.

Content and structure area

Scope and content

L’abast del fons es difícil de determinar perquè hi ha molts documents sense data. La part principal correspon a les dècades dels 50, 60 i 70, que equivaldria a la seva etapa més activa.. Hi ha alguns documents més antics i més moderns que són elements aïllats. Per exemple, el més antic, de 1934 és un recull de redaccions escolars i els més moderns, de 2007, són els escrits de condol per la seva mort, que la família ha incorporat al fons. El contingut, pel que fa a la procedència, es podria catalogar en dos vessants, la de productor i la de col·leccionista. La primera engloba la seva obra literària i la seva activitat periodística, amb un munt d’esborranys i notes d’apunts. La segona recull documents de diversa procedència i format. Pel que fa a la temàtica, gira entorn a tres eixos principals: la religió, la seva obra literària (poesia i prosa) i Mollet del Vallès.

Appraisal, destruction and scheduling

Rebuig apartat
Llençat caixes i carpetes en mal estat

Accruals

System of arrangement

El fons va arribar sense un ordre i una classificació evidents. Hi havia carpetes retolades amb un títol però en la majoria de casos el contingut era divers.
S’ha intentat mantenir la fidelitat a l’ordre original però també s’ha fet una tasca d’agrupació de documents relacionats, sobre tot pel que fa a l’hemeroteca, donat que hi havia exemplars de les publicacions repartits per diverses carpetes i caixes. També s’han agrupat diversos lots de documents identificats com a poemes i escrits seus. Finalment s’ha agrupat la gran diversitat de fulletons i programes d’esdeveniments de Mollet.
Les primeres caixes contenien sengles carpetes retolades amb el títol “Santa Misión” i numerades de l’1 al 13 que s’han mantingut igual.
Per tal de reproduir l’organització conceptual del productor, s’ha creat la classificació per paraules clau següent:
Articles
Audiovisual
Formació laboral
Formació professional
Fotografia
Hemeroteca
Mollet
Obra literària
Personal
Programa de ràdio
Religió
Sense classificar
Sonor

Conditions of access and use area

Conditions governing access

D’acord amb la normativa de l’Arxiu Històric Municipal de Mollet del Vallès.

Conditions governing reproduction

Language of material

  • Catalan
  • Iberian Spanish

Script of material

Language and script notes

Physical characteristics and technical requirements

Rebut en estat molt deteriorat. Diagnosi d’Èlia López:

Finding aids

Base de dades Fons externs.

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Related descriptions

Notes area

Alternative identifier(s)

Access points

Subject access points

Place access points

Name access points

Genre access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

  • Norma de Descripció Arxivística de Catalunya (NODAC) 2007; VV.AA. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació.

Status

Draft

Level of detail

Partial

Dates of creation revision deletion

Language(s)

Script(s)

Sources

Archivist's note

Dolors González Reche

Digital object (Master) rights area

Digital object (Reference) rights area

Digital object (Thumbnail) rights area

Accession area

Related subjects

Related people and organizations

Related genres

Related places