Subfons 38 - Joan Aliguer Vegué

Open original Objecte digital

Àrea d'identificació

Codi de referència

ES CAT AHMVA 38

Títol

Joan Aliguer Vegué

Data(es)

  • 1921 - 2007 (Creació)

Nivell de descripció

Subfons

Volum i suport

2 metres lineals
Suport: Paper, fotografies, vídeos i, cassets
Localització: Compacte D4
Unitat d’instal·lació: 15340, 15345-15363

Àrea de context

Nom del productor

Història biogràfica

Història arxivística

Joan Aliguer Vegué (17 de desembre de 1921- 20 de febrer de 2007), natural i veí de Mollet del Vallès. Va fer la carrera de Magisteri, va treballar breument a l’Ajuntament de Mollet i va ser interventor el 1950, però la seva vida professional va transcórrer a la Teneria (1957-1985). Paral·lelament, va desenvolupar les facetes de poeta, escriptor i periodista. Ben jove fou col·laborador de Gente Menuda, suplement infantil del diari Notícias de Barcelona i, més tard, de les revistes Sembra, Amistat, Atalaya, i director de Tene-revista. Casat en 1954 amb Nativitat Dalmau, va fer servir aquest cognom com a pseudònim per signar alguns escrits.
Durant molts anys (1962-1975) fou corresponsal informatiu de La Vanguardia, El Correo Catalán, l’esportiu 4-2-4 i des de 1988 col·laborador de Tribuna Vallesana, així com membre dels jurats de Ràdio Pineda de Mar, de la Fraternitat Cristiana de Malalts i Minusvàlids de Barcelona, i del consell de redacció de la revista Gent Gran de La Caixa. Co-autor del llibre Un Col·legi que fa un poble (Montcada 1985) va publicar dos llibres de les seves poesies, Mollet Poètic (1983) i Mollet Poètic II (1986) i un llibre en prosa, Mollet en Deute (1992) basat en una conferència pronunciada l’any 1959 sobre els noms dels carrers de Mollet del Vallès. Religiós, practicant i activista. Amant de la cultura en general. Participà en la fundació i posada en marxa del Casal Cultural, sobretot en la seva fase de centre de formació professional del qual va ser docent. El fons està format principalment per documentació de treball com guions de ràdio, esborranys d’articles, poemes, escrits literaris, recopilació de notes informatives i ressenyes bibliogràfiques, apunts, etc. Una gran part correspon a la seva activitat a l’emissora parroquial en l’època de la Santa Missió dels anys 1960. Una altra a la seva producció literària. També hi ha documents de la seva faceta de periodista amb publicacions als mitjans esmentats. Una altra part és una col·lecció de premsa, fulletons, programes, fotografies i documents diversos relacionats amb Mollet del Vallès i la seva vida cultural, social, política i religiosa. També hi ha una part de documents personals relacionats amb la difusió de les seves publicacions i amb la seva activitat religiosa. Instal·lació a l’Arxiu Històric Municipal de Mollet del Vallès el dia 15 de desembre de 2020.

Origen de l'ingrés o de la transferència

El dia 25 de setembre de 2019 Eulàlia Aliguer Dalmau entrega a l’Ajuntament de Mollet del Vallès 10 caixes format arxiu plenes de documents en carpetes. El dia 30 de setembre de 2019 Eulàlia Aliguer Dalmau entrega a l’Ajuntament de Mollet del Vallès 2 caixes de gran volum plenes de lots de documents en diversos contenidors i material audiovisual.

Àrea de contingut i estructura

Abast i contingut

L’abast del fons es difícil de determinar perquè hi ha molts documents sense data. La part principal correspon a les dècades dels 50, 60 i 70, que equivaldria a la seva etapa més activa.. Hi ha alguns documents més antics i més moderns que són elements aïllats. Per exemple, el més antic, de 1934 és un recull de redaccions escolars i els més moderns, de 2007, són els escrits de condol per la seva mort, que la família ha incorporat al fons. El contingut, pel que fa a la procedència, es podria catalogar en dos vessants, la de productor i la de col·leccionista. La primera engloba la seva obra literària i la seva activitat periodística, amb un munt d’esborranys i notes d’apunts. La segona recull documents de diversa procedència i format. Pel que fa a la temàtica, gira entorn a tres eixos principals: la religió, la seva obra literària (poesia i prosa) i Mollet del Vallès.

Valoració, destrucció i programació

Rebuig apartat
Llençat caixes i carpetes en mal estat

Ingressos

Sistema d'organització

El fons va arribar sense un ordre i una classificació evidents. Hi havia carpetes retolades amb un títol però en la majoria de casos el contingut era divers.
S’ha intentat mantenir la fidelitat a l’ordre original però també s’ha fet una tasca d’agrupació de documents relacionats, sobre tot pel que fa a l’hemeroteca, donat que hi havia exemplars de les publicacions repartits per diverses carpetes i caixes. També s’han agrupat diversos lots de documents identificats com a poemes i escrits seus. Finalment s’ha agrupat la gran diversitat de fulletons i programes d’esdeveniments de Mollet.
Les primeres caixes contenien sengles carpetes retolades amb el títol “Santa Misión” i numerades de l’1 al 13 que s’han mantingut igual.
Per tal de reproduir l’organització conceptual del productor, s’ha creat la classificació per paraules clau següent:
Articles
Audiovisual
Formació laboral
Formació professional
Fotografia
Hemeroteca
Mollet
Obra literària
Personal
Programa de ràdio
Religió
Sense classificar
Sonor

Àrea de condicions d'accés i ús

Condicions d'accés

D’acord amb la normativa de l’Arxiu Històric Municipal de Mollet del Vallès.

Condicions de reproducció

Idioma del material

  • català
  • espanyol d'Espanya

Escriptura dels documents

Nota sobre les llengües i escriptures

Característiques físiques i requeriments tècnics

Rebut en estat molt deteriorat. Diagnosi d’Èlia López:

Instruments de descripció

Base de dades Fons externs.

Àrea de documentació relacionada

Existència i localització dels originals

Existència i localització de reproduccions

Unitats de descripció relacionades

Descripcions relacionades

Àrea de notes

Identificador(s) altenatiu

Punts d'accés

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Punts d'accés per autoritat

Punts d'accés de gènere

Àrea de control de la descripció

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

Regles o convencions

  • Norma de Descripció Arxivística de Catalunya (NODAC) 2007; VV.AA. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació.

Estat d'elaboració

Esborrany

Nivell de detall

Parcial

Dates de creació revisió eliminació

Idioma(es)

Escriptura(es)

Fonts

Nota de l'arxiver

Dolors González Reche

Area de drets Objecte digital (Exemplar original)

Area de drets Objecte digital (Referència)

Area de drets Objecte digital (Miniatura)

Àrea d'ingressos

Matèries relacionades

Persones i organitzacions relacionades

Related genres

Llocs relacionats